30/7/10

SÍ AL VALENCIÀ, NO ALS RETALLS




De forma silenciosa i amb minves econòmiques sobre la marxa que s’acumulen als retalls de principis d’any, el valencià s’està quedant orfe d’ajudes i subvencions de la Generalitat. Durant el mes de juny, i sota l’excusa de la crisi econòmica, estem assistint a un preocupant retall de partides destinades a la promoció del valencià que posen en perill l’objectiu d’assolir la normalització de la nostra llengua. És difícil trobar enguany una matèria transversal que resulte tan perjudicada com la promoció de la nostra pròpia llengua.

En tan sols una setmana la Conselleria d’Educació ha reduït fins a 6 partides distintes destinades a la promoció de l’ús del valencià. En 5 dies 340.000 € disminuïts en aquest capítol.

Cal tindre en compte que aquest retall del 30% en distintes partides s’acumula al retall del 35% que s’havia produït en els pressuposts de l’exercici actual, per la qual cosa la suma de les dues reduccions suposa pràcticament un 55% de la quantitat destinada el 2009 i es deixa la promoció del valencià sota mínims. Per a fer una comparativa, cal assenyalar que Galícia destina 30 vegades més diners a la seua llengua i l’aportació de Catalunya és 58 vegades major que la valenciana.

A aquests retalls, efectuats al llarg del mes de juny i acumulats als que es van efectuar en l’elaboració dels pressuposts, s’afegeixen altres mesures com l’exclusió del requisit lingüístic per a la funció pública o els retalls per al suport del valencià en els mitjans de comunicació, fet que posa de manifest la nul·la voluntat del Govern de la Generalitat Valenciana en la recuperació i normalització de la nostra llengua.

Així podem afirmar que el Govern de la Generalitat està vulnerant la Llei d’ús i ensenyament del valencià, que demana el suport de les institucions per aconseguir la normalització lingüística de la llengua pròpia. 



28/7/10

PONT DEL MILLARS: LES GESTIONS DEL BLOC DONE EL SEU FRUIT

Recentment, el Ministeri de Cultura ens ha fet saber que finalment realitzaran la restauració del pont del Millars. En aquests moments s’està a l’espera de l’autorització administrativa escaient que esperem que es resolga amb promptitud.



 


Així, el bon treball efectuat pel BLOC (amb dues mocions aprovades als ajuntaments d’Almassora i Vila-real, la primera de 2005 i la darrera de febrer de 2010) per fi dóna el seu fruit, i deu anys després de la declaració del pont del Millars com a BIC (Be d’Interés Cultural) des del Ministeri accedeixen a restaurar-lo tal com és la voluntat del BLOC.
Segons informa el Ministeri de Cultura, el monument serà netejat a fons mitjançant la tècnica del doll d’arena, la qual perpetra la visibilitat de les quatre làpides epigràfiques actualment ocultes per l’efecte de les pintades que s’han realitzat al damunt i per la pol·lució i, a més a més, s’efectuarà la demolició dels pals de formigó i es retornarà el pont al seu estat original abans que es fera aquesta infraestructura per al troleibús. Cal recordar que aquest pont es va construir al segle XVIII (1784-1790), el seu projectista va ser Ribelles, arquitecte molt vinculat a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i Marqués de Floridablanca. El pont està format per carreus de pedra, voltes de mig punt, timpà massís i sola superior. Compta amb 13 ulls, tots ells amb 10 metres de llum lliure. Té quatre tallamars amb torrasses, els altres són de motllura ovalada. Disposa de plaques amb inscripcions en els estreps i desguassos amb gàrgoles.
Aquesta és una bona notícia per a la ciutadania, ja que la seua restauració implicarà la conservació d’un pont amb un alt valor patrimonial. És important fer constar que el pont Nou del Millars es troba al bell mig dels termes municipals d’Almassora i de Vila-real i esdevé una frontissa simbòlica entre les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa.
 

19/7/10

Inauguració de la carretera Torreblanca-Torrenostra

      



El passat dijous 15 de juliol vaig estar acompanyat al meus companys de partit a d’inauguració de la carretera Torreblanca-Torrenostra. Una carretera de gran importància per al tots els torreblanquins, ja que abans de l’ampliació i adequació, era una carretera estreta i perillosa, ara, compta amb carril bici, carril de passeig. A les fotos podem veure a Josep Vicent Rubert Tinent d´Alcalde de Torreblanca pel Bloc i membres de la corporació municipal com Benjamín Giner (Bloc).

5/7/10

EL JARDÍ DEL PILAR, EL JARDÍ DEL BARRI




Últimament el PP de Vila-real  ha anunciat a bombo i plateret que el Jardí del Pilar ja es de titularitat municipal i el que es molt estrany es que s´anuncie sense que el senyor alcalde i altres membres de l’equip de govern vaguen a fer-se la foto, però si pegues un  tomb per jardí entens perfectament perquè no han seguit el procediment habitual que tant els agrada, de càmeres de fotos i televisió. La falta de neteja, les pedres i la grava del pàrking es troben per tot arreu, pels jocs infantils, per la xicoteta àgora i també es pot veure la deixadesa pel que fa al mobiliari urbà, vaja com que no està per a fer-se fotos.

Ara que les xiquets ja estan de vacances, fa bon hora i els dies són més llargs, i els parcs s’omplin de gent menuda encara es poden comprovar més les necessitats de millora que te aquest espai, parlem de neteja, parlem de mobiliari, parlem de jocs infantils, parlem de un paviment adequat que puga esmorteir les caigudes i també parlem de mesures de seguretat donat el fossat marge mitger amb el perill que això pot suposar.

Espere que aquesta titularitat municipal signifique la neteja immediata d’aquest jardí així com el manteniment dels jocs infantils i del mobiliari urbà, les mesures escaients de seguretat per tant de evitar accidents al fossat perquè es inadmissible que un espai públic com el jardí del Pilar tant freqüentat i punt d’esbargiment del veïnat estiga tant brut i en tantes mancances.