30/7/10

SÍ AL VALENCIÀ, NO ALS RETALLS




De forma silenciosa i amb minves econòmiques sobre la marxa que s’acumulen als retalls de principis d’any, el valencià s’està quedant orfe d’ajudes i subvencions de la Generalitat. Durant el mes de juny, i sota l’excusa de la crisi econòmica, estem assistint a un preocupant retall de partides destinades a la promoció del valencià que posen en perill l’objectiu d’assolir la normalització de la nostra llengua. És difícil trobar enguany una matèria transversal que resulte tan perjudicada com la promoció de la nostra pròpia llengua.

En tan sols una setmana la Conselleria d’Educació ha reduït fins a 6 partides distintes destinades a la promoció de l’ús del valencià. En 5 dies 340.000 € disminuïts en aquest capítol.

Cal tindre en compte que aquest retall del 30% en distintes partides s’acumula al retall del 35% que s’havia produït en els pressuposts de l’exercici actual, per la qual cosa la suma de les dues reduccions suposa pràcticament un 55% de la quantitat destinada el 2009 i es deixa la promoció del valencià sota mínims. Per a fer una comparativa, cal assenyalar que Galícia destina 30 vegades més diners a la seua llengua i l’aportació de Catalunya és 58 vegades major que la valenciana.

A aquests retalls, efectuats al llarg del mes de juny i acumulats als que es van efectuar en l’elaboració dels pressuposts, s’afegeixen altres mesures com l’exclusió del requisit lingüístic per a la funció pública o els retalls per al suport del valencià en els mitjans de comunicació, fet que posa de manifest la nul·la voluntat del Govern de la Generalitat Valenciana en la recuperació i normalització de la nostra llengua.

Així podem afirmar que el Govern de la Generalitat està vulnerant la Llei d’ús i ensenyament del valencià, que demana el suport de les institucions per aconseguir la normalització lingüística de la llengua pròpia.