3/6/08

CAL UNA RESERVA DE SÒL AGRÍCOLA A VILA-REAL

L’agricultura als nostres pobles és més que una activitat econòmica, manté un determinat entorn ambiental, territorial i social, però també una base alimentària, un paisatge i una cultura pròpia.

El BLOC, com una bona alternativa, aposta per un model propi, diferenciat, autònom i respectuós amb el medi ambient i el benestar, per la qual cosa proposa incentivar l’agricultura del municipi. Per això, apostem per mantenir com a territori de producció agrícola les terres considerades més fèrtils, mitjançant el desenvolupament d’un mapa de qualitat de la terra que ens ajude a planificar els usos del nostre territori i un creixement de la població equilibrat de cap a cap del nostre territori. Tantmateix mantenim la necessitat d’implantar, dintre d’aquest mapa de qualitat de la terra, una RESERVA DE SÒL AGRÍCOLA, que delimite i protegesca una àmplia zona del terme municipal, consensuada amb els diversos agents socials (sindicat i propietaris), destinada únicament a aprofitament agrícola i amb el suport des de l’àmbit municipal mitjançant el Consell Agrari Municipal, el qual ha de ser ens administratiu de participació, assessorament, consulta i organització del sector agrari amb les suficients potestats com per a incentivar la modernització de les explotacions agràries i el desenvolupament rural.

En resum, a Vila-real sí que calen les reserves de sòl agrícola que des del BLOC hem proposat, sempre que aquestes compten amb el consens i aprovació dels actors implicats. No creiem, tal com s’ha manifestat per part de l’equip del govern municipal, que "la ciutat tinga ja suficients zones agrícoles i per això no cal protegir-les"; el fet de no protegir els interessos dels nostres llauradors, juntament amb una política especuladora del sòl, és el que ens ha portat a la greu crisi que ara per ara viu la nostra agricultura citrícola, desprotegida i sense cap tipus de planificació futura pel que fa als cultius, a més que tampoc s’ha promogut l’ús de les energies renovables en el camp o la producció de productes ecològics. Mancances, totes, que des del BLOC sempre hem tractat d’evitar amb les nostres intervencions i les nostres idees, materialitzades mitjançant aportacions al Concert Previ del PGOU o en forma de moció. Cal recordar al govern popular que al País Valencià l’agricultura, la ramaderia i la pesca són una important font d’ocupació; prop de mig milió de persones, entre llocs directes i indirectes, viuen del sector primari. A més, aquest sector representa el 25% de les exportacions valencianes i el 40% del total de les exportacions agràries espanyoles, així com el 20% del producte interior brut. Els polítics valencians hem de tenir cura d’aquest sector, ara per ara sobradament desprotegit, i incentivar-lo amb polítiques adients per tal d’evitar la pèrdua del poder adquisitiu dels nostres ciutadans, atés que, en els darrers anys, la renda dels llauradors ha caigut més d’un 10%, i l’edat de la població dedicada al camp cada dia és més elevada (més d’un 50% dels llauradors tenen més de 55 anys), i amb els anys, la dedicació a temps parcial s’ha incrementat en més d’un 80%.

A mena de conclusió, mantenim la nostra proposta de protegir el sòl agrícola, mitjançant una reserva de sòl, tenint en compte que la millor protecció i el millor servei que podem oferir és la transformació cap a l'agricultura integrada i ecològica amb especial cura i protecció per la citricultura, que incrementa les rendes agràries i manté l'interès econòmic en l'activitat.

1 comentari:

Pasqual Broch ha dit...

Felicitats, Mari, la presentació és realment brillant (el tema s'ho mereix) però crec que hi han ara més pedres al terme que abans no el convertiren en la immensa horta que és ara. T'ho dic pels actors. Però això no eximeix l'Ajuntament de tindre-ho ben present i valorar la idea perquè: és bona, és factible, és novedosa, és més moderna que el TGV i més rendible que Terra Mítica.
Dissortadament, ja ho saps: com si ploguera finet.