12/1/10

MENYS PROPAGANDA I MÉS ACCIONS DIRECTES



La fundació “Agua y Progreso” rep anualment per part de la Generalitat fons per a dur a terme les seues activitats, per al 2010 “Agua y Progreso” comptarà amb 825.000 euros per a despeses corrents.
Segons la mateixa fundació, creada l’any 2005, els seus objectius són la defensa i el suport dels drets dels valencians a l’equilibri hídric, el seguiment exhaustiu de les iniciatives estatals i europees en matèria d’infraestructures al voltant de l’aigua i promoure i facilitar el coneixement entre la ciutadania i les institucions en matèria hídrica que tinguen incidència al País Valencià.
Desgraciadament si acudim a la repercussió d’aquesta associació en els mitjans de comunicació, tant sols se la coneix per la seua defensa del transvasament de l’Ebre, paelles monumentals i poca cosa més. La realitat és que “Agua y Progreso” no té en funcionament cap projecte per tal d’ajudar i ni tan sols aconsellar les institucions i la ciutadania al voltant de l’estalvi d’aigua per a desenvolupar sistemes de reg (com ara el degoteig) al camp valencià o per a l’ajuda i modernització de sèquies i pous, que és el que caldria esperar d’una fundació sostinguda amb fons de tota la gent del País Valencià. És més, des del 2005 fins avui, és a dir, en 4 anys d’història i milers d’euros en subvencions, la fundación “Agua y Progreso” gairebé ha fet una vintena d’actes, cap d’acció directa per l’ajuda al camp valencià i molt pocs d’aquestos pel a conscienciar a les diferents institucions i a la societat en general de com emprar l’aigua de manera sostenible.
Cal afirmar, que en aquests moments de crisi, 825.000 euros són molts diners per dedicar a tant sols a conferències, mentre el camp valencià pateix la crisi.

Per això pense que és moment de donar-li la volta i dotar aquesta fundació d’un contingut real i profitós, més enllà de paelles multitudinàries, conferències al voltant dels transvasaments i la col•locació d’alguna pancarta.
Seria una bona mesura que el pressupost de la fundació “Agua y Progreso”, es destine a subvencionar les comunitats de regants, sindicats de regs i juntes d’aigües establides arreu del País Valencià de manera que els arribe un import econòmic per tal de dur a terme les reformes o adequacions que els sistemes de reg, pous i sèquies necessiten per tal de fer-los més eficients i sostenibles, ja que els llauradors són els que realment saben com economitzar aquest recurs tan important com és l’aigua.