25/3/10

ÉS INADMISSIBLE QUE LA MAJORIA DELS DELICTES CONTRA LA PROPIETAT AL CAMP SIGUEN CONSIDERATS COM UNA MERA FALTA.






Cal aprofitar el procés de reforma que han iniciat de l’actual Codi Penal per a canviar la tipificació dels delictes contra la propietat agrícola i ramadera al medi rural, i posar remei així a l’actual situació d’indefensió d’agricultors i ramaders. Aquesta reforma se centra fonamentalment en l’enduriment de les penes als terroristes, la inclusió del delicte de pirateria així com que les persones jurídiques asumisquen responsabilitats penals; però s’oblida de la gravetat dels robatoris per als sectors agrari i ramader, molt castigats ja pels baixos preus que es perceben.

En l’actualitat la majoria de robatoris de collites, pous, motors de reg, coure, granjes i cases per guardar ferramentes que es cometen al camp són considerats com una mera falta de furt, que únicament es castiga amb una xicoteta multa. Perquè la sostracció al camp mereixca la consideració de delicte castigat amb penes de presó de 1 a 3 anys, el valor d’allò que s’ha sostret hauria de superar la quantitat de 400 euros; per tant, es poden robar diverses tones de productes agrícoles i ramaders o de coure dels motors de reg, per al final quedar impunes pagant una xicoteta multa administrativa o ni tan sols això.

L’actual codi penal tampoc no castiga la reincidència al camp, de manera que un presumpte delinqüent podria cometre fins a quatre robatoris en un any i ser tipificat com una falta administrativa, sempre que la quantitat econòmica no supere els 400 €. És per això que, recollint la iniciativa promoguda en aquest sentit pels llauradors i ramaders, cal que el Congrés de Diputats de l´Estat Espanyol incloga també aquest asumpte a la reforma del Codi Penal que ha començat a preparar. No és acceptable al segle XXI, que els llauradors i ramaders sofreisquen una indefensió d’aquestes característiques sense que les activitats corresponents prenguen mesures efectives.