22/4/10

JUSTÍCIA SENSE MITJANS





El concepte que té el Ministeri de Justícia sobre l’agilització de la justícia és, com a mínim, ben curiós, almenys quan l’aplica a Castelló. Tenim un Jutjat Mercantil absolutament embossat pel gran augment que han tingut els casos que ha de tramitar un jutjat d’aquestes característiques, amb tota seguretat degut a la mateixa crisi econòmica que d’una manera tan forta estem patint; i bé, l’únic que se li ocorre al Ministeri , en comptes d’augmentar els seus mitjans humans i materials, és encara retallar-los, suprimint la plaça del jutge de suport. I, com a única explicació d’aquesta actuació, absolutament contrària al concepte que diu defensar d’impuls a l’agilització de la justícia, és al•legar “un retall pressupostari”.

Qualsevol persona, sabria dir amb facilitat la quantitat de despeses que caldria retallar abans que no suprimir la plaça d’un jutge clau en un lloc clau com és aquest Jutjat Mercantil. Però l’administració espanyola té raons que ningú no entén, de vegades penses que ni ells mateixos, i du a terme unes actuacions que tenen efectes tan negatius com aquesta sobre la vida col•lectiva. En moments com aquests, quan caldria més que mai accelerar els processos judicials relacionats amb la vida econòmica, ben al contrari el que e se’ls ocorre és frenar encara més aquest funcionament. I no és l’únic cas, per suposat, en el camp de la justícia, recordem sense anar més lluny el cas dels Jutjats de Vila-real, de Nules...

Un dels pilars bàsics de la Democràcia, com és la Justícia, cal dotar-lo dels mitjans suficients per a complir amb eficàcia les seues funcions, cosa que malauradament no està ocorrin a les nostres comarques, on ens trobem amb una mancança tant de personal com de mitjans materials i això fa que milers d’expedients continuen estan amuntonat sense poder tramitar-se.