11/5/10

CAL BUSCAR ALTRES ALTERNATIVES ABANS DE PUJAR EL IVA.





Amb la situació econòmica actual és molt qüestionable augmentar la pressió fiscal ja que l’augment del IVA pot rellentir el consum i aturar la incipient recuperació econòmica.

És inqüestionable que l´Estat Espanyol té un dèficit que s’ha de reduir per convergir amb les polítiques econòmiques de la Unió Europea, per això a priori pot semblar necessari una pujada d’impostos per tal de augmentar els ingressos de l´Estat i així poder reduir el dèficit, però abans de prendre aquest tipus de mesures cal tindre clar que és que ens ha portat a aquest dèficit, amb la finalitat de desfer el camí cap enrere, mirar on és l’error i així poder plantejar solucions més efectives, en lloc de anar pegant pals de cec.

Tal vegada l’origen aquest dèficit podria trobar-se en coses tant obvies com puguen ser la reducció dels ingressos via impostos conseqüència de la minva d’activitat econòmica, però a més a més també cal trobar-lo en l’augment injustificat de la despesa pública, que ha fet el Govern aquest darrers anys amb actuacions, que majoritàriament han servit de ben poc per pal•liar la crisis, on la ràtio diners gastats/ treballs creats ha segut desastrosa. Om recorda el govern Japonès a la dècada dels 90 quan intentaren reactivar l’economia fent ponts i carreteres que no duien a cap lloc. Es a dir pa per avui i fam per demà, en aquest cas pa per avui i potser fam per a una dècada…

Com molts analistes apunten els diners que es pensen ingressar per l’increment de el IVA tal volta siguen reduïts per la contracció del consum; la qual cossa podria ser desastrosa perquè frenaria la recuperació econòmica.

La pujada del IVA no és la única solució possible per reduir el dèficit, hi ha altres alternatives viables. Per què els treballadors i els petits estalviadors tributaran per rendiment del capital mobiliari ( accions, renta fixa, bons, lletres del estat…) del 19% al 21% de IRPF, mentre les grans fortunes via vehicles d’inversió com les SICAV (Societat de Inversió de Capital Variable és una es una Societat Anònima amb un capital mínim de 2.400.000€ que té per objectiu social invertir en actius financers, es a dir accions , renta fixa, bons, lletres del estat… ) sols tributaran al 1% a l’impost de societats?

Hi ha altres alternatives? Per què el Govern Central no les pren?


Serà perquè pujar el IVA li és més fàcil?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es increible que la pressio fiscal recaiga sobre les classes mitjes!