9/7/08

LA CIMERA DEL G-8 CONCLOU AMB UN ACORD DIFÚS SOBRE LES EMISSIONS GLOBALS DE CO2

Els resultats de la Cimera de Hokkaido entre el G8 (compost de: Estats Units, Itàlia, França, Regne Unit, Alemanya, Rússia, Canadà i Japó), Austràlia, Corea del Sud, Indonèsia i les cinc potències emergents de Brasil, La Xina, Mèxic, La Índia i Sud-àfrica, ja s’han fet públics. I cal dir que aquestos són poc comprometedors i per a res compleixen amb les expectatives anunciades.


Així, se’ns havia venut un compromís per part de les nacions riques –i alhora contaminants- de datar una rebaixa per a les emissions dels gasos responsables de l’efecte hivernacle, fins i tot es parlava que el Japó proposava retallar aquestos en un 50% cara al 2050, mentre que les potències europees apuntaven a un 20% menys cara al 2020. Al hora de la veritat no han sigut tan clars en els seus compromisos i malgrat sí s’ha acordat un retall substancial en les emissions de diòxid de carboni, no s’especifica cap data ni cap xifra per aquesta rebaixa.


Les setze economies més contaminants, responsables del 80% del totes les emissions de CO2, en un acord no vinculant –quan encara no han acomplit ni tan sols Kioto- no donen les xifres que la societat esperem sentir, no fan cap promesa concreta i no aporten solucions a una problemàtica global. Mentre que els habitants de la vella Europa, i els valencians com els que més, ens preocupem dia rere dia per l’escalfament global i pel futur de les properes generacions, mentre que nosaltres mirem als nostres fills amb la incertesa de no saber ben bé en quin estat rebran el planeta, aquells que tenen la solució en les seues mans, obvien el problema i no es comprometen a res.


Mentre que aquestes cimeres no siguen vinculants no podrem parlar de responsabilitats compartides i seran el que són, una venta de fum per tal de netejar una imatge pública força deteriorada.