17/11/09

ELS HORTS OCUPACIONALS UNA BONA MESURA ANTICRISI

El nostre poble té una tradició rural molt arrelada, així com la gran afició que la gent té cap a l'agricultura. Els nostres avantapassats, la gran majoria, eren llauradors dels quals hem heretat les terres i aquest trebal. Terres que actualment estan abandonades, per la manca de temps o per la poca rentabilitat que ofereix el camp.

Des del BLOC pensem que existeix un nombre important de ciutadans, tant gent gran com de mitjana edat, als quals els agradaria accedir a una parcel·la on poder conrear les seues pròpies verdures, per exemple, i més encara en aquestos moments de gru crisi econòmica. Creiem que l'èxit d'aquest tipus de d'iniciatives queda palès amb l'experiència d'altres pobles on aquestes hortes ocupacionals fa anys que s’estan conreant, alguns a la mateixa comarca de La Plana, com ara Borriana.

Aquestes parcel·les poden oferir un benefici terapèutic a un col·lectiu amb moltes hores lliures com és el dels jubilats, així com un canvi d’hàbits cap a una vida més activa que repercutirà en una millora immediata per a la seua salut. Al mateix temps, aquests horts ocupacionals poden servir per a acostar els nostres escolars cap a la realitat agrícola, ja que cada cop més a sovint, xiquets i xiquetes de ciutat desconeixen el conreu i l’obtenció d’aliments.

La ubicació d’aquestos horts urbans ocupacionals hauria d’estar en un lloc proper per tal que els interessats puguen desplaçar-se a peu des del nucli urbà de la ciutat fins als horts urbans ocupacionals, el lloguer i/o la cessió d’aquestes parcel·les hauria de fer-se accessible per a tots i totes. L’Ajuntament, per tal d’accedir a aquestos horts urbans ocupacionals ,establint un llistat de requisits per tal de donar prioritat a qui més ho necessite; així caldria enir en compte aspectes significatius com ara la renda, edat, etc.

També l’Ajuntament hauria de contruir en les immediacions d’aquestos horts urbans ocupacionals senzilles instal·lacions on els interessats puguen guardar les eines pròpies que utilitzen per al conreu. El mètode de conreu hauria de ser necessariament ecològic, i a més a més tractar de que siga el més sostenible possible; d’aquesta manera s’hauria d’incidir en mesures d’estalvi d’aigua, conreu tradicional, etc.

Les administracions sempre, però més en cara en èpoques de crisi, han de vetllar per la qualitat de vida de la seua ciutadania, i iniciatives como aquesta han de ser un granet de sorra més per tal d'anar guanyant en benestar.